Onbeperkt proeven van onze planken en plateaus. Wij serveren allerlei kleine hapjes op stoere planken en plateaus, lekker om te proeven
en gezellig om te delen. Kies per ronde 1 of 2 verschillende planken.
Je kunt onbeperkt planken bij bestellen voor 29,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar 12,50 p.p.
Kleine proeverij
Onze planken en plateaus zijn ook los te bestellen.
Losse planken zijn verkrijgbaar vanaf 9,75 per persoon per plank.
Ontbijt
Bij Stadshotel en Proeflokaal 'tOer Zutphen is het ook mogelijk om te ontbijten.
Een lekker kop koffie en een glas jus d'orange samen met kaiserbrötchen, oerbrood, croissant, vers fruit, een gekookt ei, marmalade, en kaas en ham en dit alles op een plankje!
Het onbijt is vanaf 09:00 tot 11:00 verkrijgbaar vanaf 9,75 per persoon.
Carpaccio van runderlende met salade, oude kaas, zaden en pitten en een dressing van mosterd met pesto.
Gerookte zalm met salade, augurk, kappertjes en heksenkaas.
Geitenkaas met salade, rozijn-notenmix en een spread van geroosterde wortelen.
Gegrilde kip let met gebakken champignons in een kruidige boter.
Broodje gezond met boerenham,jongbelegen kaas, salade, ei en een frisse dressing.
Tomatensoep, uitsmijter ham/kaas, rundvleeskroket met brood.
Twee rundvleeskroketten met brood en mosterd.
Runder gehaktballen volgens recept uit 1430 met brood en mosterd.
Sandwich met twee soorten beleg; carpaccio van runderlende én gerookte zalm, met huisgemaakte oerfriet, geserveerd op een grote plank.
100% runvlees, met tomaat, sla, augurk, ketchup en mosterdsaus. Geserveerd met huisgemaakte oerfriet en mayonaise.
Bietenburger met sla, augurk, komkommer en rode ui. Geserveerd met huisgemaakte oerfriet en mayonaise.
geserveerd met mosterd/pesto.
met brood en salade.
met brood en salade.
geserveerd met brood en dip.
geserveerd met brood en dip.
Rogge was een belangrijke handelswaar in de Hanzetijd en het meeste brood werd niet met tarwe (zoals tegenwoordig), maar met roggemeel gebakken. Niet met gist, maar met behulp van zelfgemaakte zuurdesem, tegenwoordig weer helemaal terug. Bieten of kroten zijn sinds lang volksvoedsel en ondanks hun ‘gewone’ imago heel veelzijdig in de keuken.
Het nagelhout is een balk met spijkers of houten pennen die in boerderijen in de Hanzestreek naast de schoorsteen zat. Daar werd het gezouten rundvlees aan opgehangen, zodat het houdbaar werd en gerijpt waardoor het – in dunne plakjes gesneden – een smakelijk delicatesse opleverde. Mosterd was ook in de Hanzetijd al een belangrijke smaakmaker. Oorspronkelijk werd het niet met azijn maar met most gemaakt, vandaar de naam. Most is nog niet uitgegiste wijn.
Tuinbonen werden zelfs al vóór de Hanzetijd in de IJsselstreek verbouwd en gegeten. Ze kunnen wel vijf graden vorst hebben en zijn daarom een van de eerste groenten van het land. Ze werden vroeger ook gedroogd.
In de Hanze tijd was iedereen met een kleine beurs vegetariër. Men at wat uit de aarde kwam. Gerechten met vlees, vis en specerijen was iets wat alleen welgestelden zich konden veroorloven. Onze creatieve chef laat u met deze plank de rijke smaken van de Hanze anno nu proeven. De vegetarische Hanzeplank bestaat uit een mix van warme en koude plantaardige Hanze hapjes.
Wie Deventer zegt, zegt Deventer koek, al meer dan zevenhonderd jaar. Nog steeds is het precieze recept geheim, maar roggemeel, schoon water, honing en specerijen horen er zeker in. De Hanzekooplieden brachten die specerijen mee van verre en op hun beurt gingen de koeken weer mee als handelswaar en proviand. De koek is ook te verwerken in allerlei zoete en hartige gerechten.
De Hanzebewoners dronken volop bier, gemiddeld zo’n driehonderd liter bier per jaar, al was het wel met een lager alcoholpercentage dan wij nu gewend zijn. Het werd noodgedwongen gedronken omdat water vaak te vervuild en ongezond was. Tegelijkertijd werd er niks verspild: oud brood werd niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt in soep of bijvoorbeeld met bier tot iets smakelijks gemaakt.
Vanaf de dertiende eeuw was vis de verbindende schakel tussen de Hanzesteden en Scandinavië: Handelaren voeren met schepen vol laken (wollen stof) en wijn uit de Eiffel naar Zweden en namen op de terugweg haring, paling, stokvis en rogge mee. Vis was populair omdat de kerk voorschreef regelmatig te vasten, wat betekende dat er geen vlees, maar wel vis mocht worden gegeten.
De varkens moesten in de Hanzetijd zelf hun kostje bij elkaar zoeken: ze scharrelden rond door dorpen en steden op zoek naar voedselresten, en –afval. Het waren vaak een soort gemeenschapsvarkens, waarvan een deel van het vlees na de slacht onder de armen werd verdeeld. Alles van het varken werd gegeten, van kop tot kont én poot.
Deze glutenvrije Hanzeplank is niet alleen een echt warm hoofdgerecht, het is ook het bewijs hoe gevarieerd de eigentijdse Hanze keuken kan zijn. Onnavolgbare vlees-, vis- & groentecombinaties geïnspireerd door de historische smaken van de Hanze. Ook als u niet glutenintolerant bent een culinaire aanrader.
In de Hanzetijd was Salie een veelgebruikt kruid. Salie is een veelzijdig en smakelijk keukenkruid met allerlei geneeskrachtige eigenschappen en werd daarom in de middeleeuwen veel gebruikt in de keuken. Vaak werd wijn op smaak gebracht met salie. Waarschijnlijk dronk Erasmus ook saliewijn, toen hij in Deventer studeerde.
Vroeger werd bier ook wel met haver gebrouwen, maar de laatste eeuwen vooral met gerst. Daarnaast was gerst in de Hanzetijd ook gewoon volksvoedsel, bijvoorbeeld in de gerstepap. Van de Italianen hebben we de risotto (riso betekent rijst) afgekeken en die valt ook uitstekend te maken met granen als gerst en gort. Eekhoorntjesbrood is een van de bekendste en smakelijkste wilde eetbare paddenstoelen, die in gedroogde vorm heel lang houdbaar is en dan minstens zo lekker is.
met Deventer stadsmosterd
met twee verschillende dips van mosterd/pesto en tomaat.
Vanaf 17.00 uur te bestellen.
Online reserveren kan 24 uur per dag. Het is gelijk inzichtelijk welke tijden nog beschikbaar zijn en je ontvangt direct per e-mail een bevestiging van je reservering.
ReserverenProeflokaal ‘tOer is onderdeel van ADAS Groep
Made by Akas