Over 'toer


Maak een tijdreis met je zintuigen
De Hanze heeft een glorieus verleden, waarbij door handel verschillende spijzen, dranken en kruiden samenkwamen. Bij Proeflokaal ’tOer ga je op ontdekkingsreis en geniet je onbeperkt van een heerlijke mix van historische en hedendaagse smaken.

Rijke en kruidige stoofpotten en pasteien, lokale hartig- en zoetigheden en knapperig verse oerbroden van weleer. Maar ook eigentijdse gerechten en producten uit de Hanzestreek kom je tegen tijdens deze culinaire reis. Combineer deze overheerlijke gerechten met lokale bieren en wijnen.

Proeflokaal ’tOer combineert hartelijke gastvrijheid met onbeperkt genieten. Kom binnen en laat je verrassen door de diversiteit die de Hanze te bieden heeft

De Hanze; handel en samenwerken


We gaan terug in de tijd, naar de tijd van de middeleeuwen. In die tijd waren de Hanzesteden grote handelscentra, terwijl Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren. Een van de oorzaken: het krachtige Hanzenetwerk.

Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw waren o.a. Deventer, Doesburg, Harderwijk, Kampen, Zutphen en Zwolle, belangrijke handelscentra. In haar glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 200 leden, vooral in Duitsland en Nederland, maar ook in Scandinavië, Polen, België, Spanje en Portugal. Door samen te werken konden deze steden goedkoper werken en in elkaars gezelschap veiliger reizen. Bovendien stonden ze samen sterker tegenover de landsheren en piraterij.

De Hanze; handel en samenwerken


De handelsstroom bestond uit artikelen als zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas, pelzen en specerijen. De zee en de rivieren vormden een belangrijke schakel in het vervoer van deze goederen. Met een Koggeschip werd in de 15de eeuw alle goederen van plaats naar plaats verscheept. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren

Bloeiperiode


De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot grote steden met imponerende stadsmuren en poorten. De welvaart had ook invloed op andere gebieden. Schilders, bouwmeester, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied. Er was sprake van een Gouden Eeuw. Elementen die met elkaar hun sporen hebben achtergelaten in onze prachtige Hanzesteden verbonden door het water!

Het Pennickhuis


Proeflokaal ‘tOer zit gevestigd naast het Pennickhuis – Brink 89. Omstreeks 1588 gaf Hanzehandelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel, die zijn rijkdom en geletterdheid moesten weerspiegelen. Dhr. Penninck handelde vooral in laken. De zes beelden boven de toegangsdeur stellen de zes deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid).

Tevens is het wapen van de Penninck-familie en de familietekst “ALST GODT BEHAGET BETER BENYT ALS BECLAGET” op het huis te vinden. Het pand is het enige particuliere woonhuis in Nederland waarop een zogenaamd deugdenprogramma is toegepast.

Proeflokaal ‘tOer is onderdeel van ADAS Groep

Made by Akas